Warga Pembaca!
Kali ni resepi yan CikBollat nak share adalah Daging Bakar Madu Cicah Air Asam Marbelos! 😂
Tanpa perlu membuang masa, CikBollat share apa yang CikBollat makan tadi.....
Bahan:
1. Daging
2. Madu --- 3 sudu (bagi rasa manis-manis madu lebih siket.. baru umppph!)
3. Garam
4. Lada Hitam --- di tumbuk
Cara :
Campur dan gaul bahan-bahan perapan .. Lumurkan pada daging. Kemudian masukkan dalam peti sejuk bahagian bawah dalam 30 minit - 1 jam.
Bakar daging tersebut
Bahan-Bahan Air Asam :-
1. Asam jawa
2. Semangkuk Air masak
3. Bawang merah .... di hiris
4. Garam
5. Madu (Pengganti Gula)
6. Cili Hidup .... dihiris
7. Kerisik Paket Kecil
8. Tomato - dipotong dadu
Cara :-
1. Bahan 4 , 5 , 7 & 8 di masukkan kedalam air asam jawa dan digaul supaya sebati
2. Masukkan bahan 3 & 6
.
.
.
Maka siap sudah! 😋 ... Makan nasi panas-panas dengan daging bakar cicah air asam jawa.... meghecikkkkkkk....
Kentang digaul dengan dengan garam dan di bakar bersama-sama daging..
Memang kene dengan selera tekak CikBollat ni... Air asam tu CikBollat buat masam lebih siket.. sebab CikBollat suka ada rasa masam pada makanan.. terkenyit-kenyit mato ni haa.... hahaah
Makanlah CikBollat dari tengahari sampai malam lauk ni.. ni pon .. masih ada lagii....
Selamat Mencuba!
Untuk resepi ayam bakar boleh lihat sini Resepi Ayam Bakar Mudah & Ringkas
okay, now.. until next entry..
No comments:
Post a Comment