SELAMAT DATANG KE WARONG CIKBOLLAT ... SELAMAT MEMBACA

Tuesday, 25 December 2018

Bagaimana Anda Mendaftar Shopee?

Assalamualaikum,

Warga Pembaca WarongCikBollat!



Apa khabar? Lama juga CikBollat tidak menulis di blog, kerana agak kesibukkan.


Hari ini, CikBollat ingin menulis berkenaan Shopee. Anda tahu apa itu Shoppee? Rasanya pada zaman sekarang ini, hampir 90% tahu apa itu Shopee. Namun tidak mengapa bagi yang masih samar-samar, CikBollat beritahu, apa itu Shopee.

Shopee adalah satu laman e-commerce atau e-perdagangan yang menempatkan pelbagai jenis produk mengikut kategori yang dapat dibeli oleh orang ramai secara atas talian atau online. Kini, bermacam-macam produk dapat dibeli di hujung jari sahaja! Mudah bukan?

Apa syarat atau keperluan yang perlu ada bagi seseorang yang ingin membuat pembelian shopee atau laman e-commerce yang lain seperti lazada, 11street , lelong.my atau lain-lain? Mudah sahaja, ianya hanya menuntut kita untuk mempunyai:-

1. Line Internet
2. Apps/laman  e-commerce 
3. Akaun e-commerce 
4. Perbankan internet

Apa perlu buat jika anda sudah memiliki line internet? OK. Line internet adalah sumber utama kepada keperluan 2 - 4. Untuk mempunyai apps atau pergi ke laman web e-commerce , di bawah adalah caranya:-

2a. Kes 1 : Penggunaan Laptop
 
           a. Klik pada icon google chrome
           b. Taip laman web shopee : https://shopee.com.my/



   Kes 2 : Penggunaan Telefon Mudah Alih
       a. Klik apps google playstore



          b. Carian apps Shopee dan anda bolehlah muat turun






          c. Klik pada apps Shopee





 3. Daftar akaun di Shopee.

       Anda boleh mendaftar akaun shopee apabila anda klik signup link di bahagian atas kanan laman
       web / di mobile apps . Anda isikan segala keperluan maklumat yang diperlukan seperti di bawah
       dan klik butang Sign Up.



         Setelah berjaya sign up, anda boleh log in dengan menggunakan email yang didaftarkan. 
         Tahniah! anda sudah mempunyai akaun Shopee dan sudah boleh mulakan pencarian barang  
         yang ingin dibeli



4. Pembelian barang secara atas talian memerlukan kepada perbankan internet supaya pembayaran 
    dapat dilakukan, jadi pastikan anda sudah ada perbankan internet , barulah boleh membuat 
    pembelian! Namun, AWAS.. jika pembelian tidak terkawal wang dalam bank anda mampu 
    dihabiskan tanpa perlu anda bergerak ke kedai😂😂😂😂😂



   Sekian sahaja untuk entry kali ini, sehingga next entry, anda bolehlah luangkan masa anda untuk 
   membaca entry yang lain , klik SINI








Monday, 10 December 2018

Antara Familiarity atau Tuntukan Keadaan Mana Satu Diutamakan?

Assalamualaikum,

Warga pembawa Warong CikBollat!


Kali CikBollat mahu buat suatu perkongsian dan ingin menulis tentang familiarity, keselesaan tempat tingal  yang perlu diutamakan atau perpindahan disebabkan oleh tuntutan keadaan?


Bagi yang belum berkahwin, adakalanya keadaan memerlukan kita tinggal menyewa di suatu kawasan. Berbagai kriteria pemilihan tempat yang diambil kira. Macam CikBollat hanya 2 kawasan sahaja yang menjadi pilihan sekiranya mengambil kira faktor familiarity & selesa . Namun perpindahan tempat kerja dengan kos sara hidup kini yang kian meningkat ditambah lagi masa perjalanan yang panjang disebabkan jem antara faktor mengapa CikBollat berpindah-randah atau nomad bergantung pada tempat kerja CikBollat. Sangat penat jika kebanyakkan masa perjalanan dihabiskan dalam heavy traffic. Jadi selalunya jarak antara rumah dan pejabat CikBollat hanya mengambil masa 10-20 minit perjalanan sahaja.

Persoalannya wajarkah , berbaloikah berpindah-randah ini? Ada dua aspek yang kita dapat lihat , iaitu aspek kegembiraan hati dan juga aspek kewangan.

Kita akan gembira dan tenang sekiranya kita tinggal di suatu kawasan yang kita tahu , familiar dari segi kemudahan dan suasana. Faktor ini dapat mempengaruhi mood seseorang dalam menjalani kehidupan.Bagi sesetengah individu faktor ini penting kerana dapat mengurangkan faktor STRESS. Ya, tinggal dikawasan yang disenangi juga penting , jika tidak anda mungkin tidak sedar diri anda akan stress. Namun, kadang-kala kita manusia biasa tidak dapat menolak hakikat jarak antara tempat kerja dan tempat tinggal itu sangat jauh atau anda tidak sanggup memandu melebihi 30 minit pemanduan, macam CikBollat.. 😂😂😂 . Jadi solutionnya adalah berpindah, yang mana jimat masa, duit perjalanan ke pejabat merangkumi minyak/toll dan wear & tear kereta. 

Namun, tempat tinggal sekarang sudah keluar dari 2 tempat pilihan hati CikBollat. Adakah CikBollat gembira jarak dekat dengan pejabat? ye gembira. Tapi adakah CikBollat gembira duduk disini luar dari kawasan pilihan CikBollat? jawapannya tidak. Jadi ini adalah penyumbang pada stress yang CIkBollat perkatakan tadi. 

Stress jangan dibiarkan lama-lama menguasai diri anda, kerana kesan daripada keadaan stress boleh membawa anda pada satu keadaan yang tidak pernah anda jangkakan. Anda boleh mencari info punca stress, bagaimana untuk mengendalikan stress , dan yang paling penting akibat stress jika tidak dibendung. Namun kita perlu menerima hakikat setiap individu mengendalikan stress pelbagai walaupun kita melihatnya sedikit pelik. 

Jadi, cara CikBollat dalam menangani stress yang sedemikian ialah, pergi ke tempat yang CikBollat suka setiap hujung minggu, kalau tak dapat tinggal disana , pergi melawat pun boleh. Jadi, kekangan keadaan masa boleh di tangani dengan win-win situation seperti ini, pelik tapi benar.



Untuk lihat posting Hobi & Kehidupan yang lain , klik SINI 



Sunday, 9 December 2018

Website Dotcom slash ..slash ..

Assalamualaikum,

Wahai Pembaca warong CikBollat!


Lama juga rasanya tak bersiaran disinikan, nak tahu sebab apa? sebab CikBollat busy set up dan explore blog lagi satu. CikBollat pasang lagi satu? Ya ada  blog lagi satu , yang beralamat tunjangqiara.com


Kronologi kisah dotcom

Sejak ada akaun blogger ni, memang seronok nak update perkembangan semasa CikBollat.  Tapi dalam pada CikBollat googling around, kebanyakan site yang CikBollat baca beralamatkan dotcom. tahu tak dotcom tu apa?? dotcom tu ialah suffix domain. Domain tu apa pulaknya? Mari CikBollat cerita..😎

Bila kita masuk laman web , apa sahaja laman web , kita akan nampak laman webnya seperti ini https://www.tunjangqiara.com/

www - subdomain
tunjangqiara - domain
.com - suffix domain

Suffix domain ada beberapa jenis iaitu .biz , .net , .org , .my

Domain ni dalam bahasa mudah memabawa makna Nama laman web..  jadi tunjangqiara itu adalah nama laman web.

www adalah subdomain, yang mana dalam bahasa mudah seperti seksyen lain di bawah website tunjangqiara.com , contoh ,jika CikBollat nak wujudkan satu seksyen baru, khas untuk iklan, jadi cikbollat bolehlah create subdomain iklan , dan akan beralamat seperti ini iklan.tunjangqiara.com

Jadi CikBollat pun rasa nak explore untuk wujudkan blog ber dot.com, jadi inilah sebabnya wujud www.tunjangqiara.com .


Keperluan ber dotcom

1. Tujuan bisnes  boleh , personal blog pun boleh
2. Exploration

Apa yang perlu kita tahu untuk ber dotcom ?

1. Pilih Syarikat hosting mana? Dalam atau luar negara?
2. Rate response or feedback bagi permasalahan yang diberi, support team . 24/7 lagi bagus
3. Jenis suffix domain , dotcom, dotnet atau lain-lain ..  free ke berbayar?
4. Disc storage besar mana diperlukan?
5. Bandwith banyak mana?
6. Server .. shared server / Dedicated server/cloud?
7. SSL certificate , secured atau tak .. inclusive atau exclusive plan hosting?
8. Cpanel tu apa?
9. Softaculus ada sekali tak.. nak install wordpress macam mana?
10. kalau nak masuk media macam imej and video boleh tak.. makan banyak tak space? nanti website slow pulak
11. boleh upgrade tak plan terutama disc space kemudian nanti?

Jadi persoalan-persoalan di ataslah yang membuatkan CikBollat bersengkang mata mencari maklumat merujuk pada laman web/ blog yang mempunyai penerangan tentang hal ini.

Selepas berpuas hati dengan info yang dikumpul, maka CikBollat dapat rumuskan bahawa:-

Bagi beginner level:-

1.Disc space 10 gb dan bandwith 50 gb sudah mencukupi
2. Carilah Syarikat hosting yang menyediakan plan yang sebaik mungkin :

    a. SSL Cert inclusive
    b. Domain Free
    c. Pilih shared server sebagai permulaan
    d. Softaculous inclusive yang bermakna anda boleh install wordpress untuk membina laman web
        anda
    e. Menyediakan support chat / email/ open ticket , response cepat dan kalau provide 24/7 support           lagi ok.
    f. Up Time Server 99%, tidak selalu ada server down time
    g. Plan murah/mahal tetapi berbaloi.
    h. Boleh upgrade disc space/plan
     i. Akaun emel dan subdomain unlimited creation

3. Ikut pilihan masing-masing dalam pemilihan syarikat host dalam Malaysia atau luar negara,   
    namun  jika dalam Malaysia, kelebihannya mudah dari segi komunikasi ,

Apabila ada hosting sendiri, anda akan familiar dengan istilah Cpanel. Cpanel itu adalah tempat dimana anda boleh nampak file laman web anda, pangkalan data laman web anda dan juga tempat di mana anda boleh lihat balance disc space and bandwidth anda.

Untuk install wordpress anda, anda perlu klik di bahagia softaculous apps installer di dalam cpanel ini. Di sini terdapat banyak script installer yang boleh anda install , contoh forum, joomla, e-commerce site kalau anda mahu dan lain-lain lagi.

Jadi, CikBollat subscribe plan dari syarikat JimatHosting. CikBollat perlu bayar RM70/year + RM45 (domain) .. mengikut kesesuaian budget allocation CikBollat ketika ini.. kerana pembayaran perlu dibuat semasa anda nk subscribe, for 1 year, and next year  perlu renew hosting plan.


  • 10 GB Disk space
  • 50 GB Bandwith
  • unlimited subdomains + unlimited email accounts
  • SSL free
  • Domain berbayar annually
  • softaculous inclusive
  • support team ok
  • plan tahunan murah (dah survey yang lain , tapi disebabkan perlu bayar upfront sekali gus masa nak subcribe, jadi CikBollat decided meet my budget allocation bulan ni RM115 je 😋)


Maka, para pembaca sekalian , anda bolehlah mengunjungi tunjangqiara.com , artikel berkenaan hosting ada juga di sana, dan lebih detail. 😍


Sekian terima kasih.

Untuk lihat artikel ini sila klik SINI


Friday, 30 November 2018

Si Obses pada Kelana Jaya SS6

Assalamualaikum,


Warga Pembaca CikBollat!



Pada hari Jumaat yang mulia ini, CikBollat ingin bercerita sedikit tentang keobsesan pada Kelana Jaya khasnya pada SS6 & SS7 😂😪😪😍😎




Apa yang ada dekat situ? Banyak !! ðŸ˜‚ . Lebih kurang 4-5 tahun CikBollat mendiami kawasan tu... yang mana semuanya mudah, accessible , mana taknya, kedai makan, bank-bank, kedai runcit/hypermarket/fast food, pos , pejabat polis, masjid , bus stop laluan bas selangor , paradigm, tasik kelana jaya untuk riadah dan kedai bengkel kedai tayar kedai accessories kereta, dobi  .. macam-macam lagilah.. semua within walking distance guys! mana tak obses.. lrt sampai 2 stesen yang terdekat.. nak pergi kl? turun je sikit dalam 3 minit dah jumpa bustop.. bas rapid lalu, tinggal pilih je nak stesen kelana jaya / Taman Bahagia. So, dari segi transportation/riadah/makan/kedai runcit /hypermarket semua ada.. Dan Cik Bollat kalau datang sana , tak pernah missed pergi Giant Kelana Jaya. dan Foodcourtnya..  CikBollat selalu makan nasi ayam di sana ..  ðŸ’“💕💖


Sekarang ni sebab dah tak menetap di sana, tapi pergi bank, pergi giant , servis kereta , basuh kereta semua dekat kelana jaya guyyssss ..hahhah😂😂😂😂😂




nasi ayam



Klik  👉 Sini  untuk posting lain ..