SELAMAT DATANG KE WARONG CIKBOLLAT ... SELAMAT MEMBACA

Tuesday, 27 November 2018

Masalah Penjagaan - Kelebatan Rambut & Kulit Kepala Berjerawat & Gatal II

Assalamualaikum,

Warga Pembaca Warong CikBollat!!


Beberapa post yang lepas CikBollat banyak sharing tentang Masakan aje kan? Hari ni dan di pagi yang tenang ni.. CikBollat nak share result dari penggunaa Sebitar Scalp Cleanser and Treatment dan Coconut Oil Parachute setelah hampir dua minggu menggunakannya secara consistence.



Sebitar Scalp Cleanser & Treatment Setelah kejadian gatal-gatal kulit kepala tempoh hari, dengan jerawat pun berani timbul di kulit kepala secara excessive , CikBollat dapat satu conclusion di mana ianya terjadi disebabkan cara pemakaian CikBollat .. okay.. memang saja cari pasal nak rambut tumbuh cepat punya pasal, mengakibatkan kezaliman berlaku di kulit kepala 😂..ketawa-ketawa juga, tapi apa -apa yang kita buat biarlah bersederhana sahaja guys, itula pengajaran yang dapat CikBollat simpulkan.. hahhahaha.. Jadi dalam entry sebelum ni <Klik Sini> , sepatutnya CikBollat hanya apply coconut oil and yogurt sebagai masker rambut paling lama setengah jam sahaja, bukan sampai yogurt tu kering berkuping.. ni tak, sampai kering yang mana anda takkan dapat bezakan yang mana kuping kelumumur dan yang mana kuping yogurt..yang mana intan permata yang mana kaca.. gitewww... hahaa.. so lesson learnt! .. akibat dari perapan yang lama sangat dan kemungkingan bilasan tak bersih masa mandi  maka lubang pori kepala tersumbat akhirnya mengakibatk jerawat ruam terjadi.

parachute coconut oil , minyak kelapa
Gambar ihsan dari google
Setelah stop, CikBollat apply sebitar, pada setiap kali CikBollat mandi. Sebitar ni macam shampoo, apply siket sahaja. Tapi recommended usage seminggu sekali atau once daily, jadi kat sini je CikBollat melampaui batas sekali lagi, dan parachute coconut oil applied selang 2 hari. dalam tempoh seminggu macam tu kerap guna sebitar. namun selepas rasa jerawat dah mula kecut, kulit kepala pn dah banyak kurang gatalnya, CikBollat guna sebitar once daily. Akhirnya setelah hampir 2 minggu, nampak hasilnya. rambut alhamdulillah segar,  kulit kepala kurang gatal jerawat kecut dan ada kuping-kuping kulit kering, CikBollat jarinya gatal suka kopek kuping tu.. 😑



Bila dah kurang gatal dan jerawat pun dah kecut, CikBollat stop sebitar, CikBollat beli Shampoo Bawang , yang harum tu... actually CikBollat pernah pakai Shampoo tu selama 4 tahun. Jadi CikBollat tahu keberkesanannya pada rambut dan kepala CikBollat. ahahaha.. alhamdulillah.. Sebab dulu CikBollat pernah cabut rambut sampai rambut jarang di tengah-tengah kepala.. CikBollat apply shampoo ni setiap hari setiap kali mandi, alhamdulillah , dengan izin Allah, setelah sebulan, rambut da covered bahagian yang jarang tu, then akar rambut pun semakin kuat, rambut jarang gugur, kulit kepala tak gatal. 💓💓💓


Di perakui oleh kawan CikBollat juga. Jadi CikBollat beli shampoo ni dan start pakai balik... dan untuk tujuan optimum, CikBollat beli di watson hair serum Repairing Hair Serum (Repairing & Nourishing) Habbatus Sauda RM15.00 . Parachute coconut oil CikBollat tetap akan guna sebagai masker rambut 2 hari sekali sebelum mandi, manakala hair serum CikBollat beli sebab CikBollat nak cari tonik kulit kepala yang boleh guna tanpa perlu bilas balik.  


Jadi sama-sama kita nantikan hasilnya, harap-harap kulit kepala CikBollat serasi la dengan hair serum ni.. 


Shampoo bawang , Watson hair serum habbatus sauda


Nanti CikBollat akan update hasilnya setelah 1 minggu atau 2 minggu .. 😁 ..

Until next entry ... 💓 lihat post lain , klik 👉 Sini

No comments:

Post a Comment