SELAMAT DATANG KE WARONG CIKBOLLAT ... SELAMAT MEMBACA

Friday, 23 November 2018

Resepi Ringkas & Mudah - Nasi Minyak , Ayam Perap Madu Cili Goreng & Kari Ikan

Assalamualaikum,

Warga Pembaca Warong CikBollat!



Kelmarin, CikBollat teringin nak makan nasi minyak. emmmm... dapnyerrr.. terliur-terliur bila membayangkan kelemakan nasi minyak panas-panas yang berbau harum daun pandan menyusuk hidung dan tekak ni haa..... 😵


Yang menjadi pemangkin sampai boleh terbayang nasi minyak ni sebab CikBollat dah kering idea nak masak lauk apa kalau makan dengan nasi putih. Sekali-sekala , nak jugak ikutkan nafsu makan ni walaupun diet portion apa semua.. kelakar kan? hahaha.. diet.. tapi masih teringin nak makan macam-macam dan terbayang macam-macam...😂😂😂...  Agaknyalah, kalau CikBollat subscribe coach sebagai advisor diet , workout and meal planning memang pening dapat coachee tekak buaya macam ni... tak makan saman.. 😋😋😋.... mungkin tiap-tiap hari CikBollat kene hantar icon 🙏 ni je kat coach bila kene report makanan yang dimakan setiap meal time.. wakakakaka...  jiwa coach kene kental dalam mendidik coachee macam CikBollat ni.. 😂😂😂


Ok. Hari tu CikBollat masak Nasi Minyak , Ayam Perap Goreng dan Kari Ikan .. Agak mencabar juga sebab non-stop preparing bahan sementara satu masakan lain nak siap. Tapi tak apa.. demi nak mencapai misi , layankan aje... bahan-bahan tak susah. semua simple, tapi banyak siketla bahannya..




Ayam Perap Cili Madu Goreng


Bahan-Bahan:

1. Ayam
2. Serbuk cili babas  - Secukupnya
3. Madu - 2 sudu besar
4. Gula Merah - secubit
5. Garam - secukup rasa
6. Jintan Manis Jintan Putih 
7. Serbuk Kunyit - 2 sudu teh
8. Stok ayam - 1 kiub
9. Air


Cara-cara :

💕 Bersihkan ayam
💕 Rebus ayam dan masukkan stok ayam 
💕 Jintan manis dan jintan putih ditumbuk kasar
💕 Gaulkan ayam dengan bahan 2, 3, 4 ,5 , 6 , 7
💕 Perap dan (optional) masukkan dalam peti ais bahagian bawah selama 30 minit
💕 Gorengkan ayam perap tersebut


nasi minyak , kari ikan, ayam perap




Nasi Minyak


Bahan-baham :

1. Daun pandan - 3 helai dan ikat simpul
2. Stok Ayam - 1 kiub
3. Air Rebusan Ayam 
4. Halba campur
5. Rempah 4 sekawan
6. Minyak sapi - 2 sudu
7. serbuk kunyit - 1 sudu teh
8. Gula merah - secubit 
9. Garam - secukup rasa
10. susu cair - setengah cawan
12. yogurt plain - satu sudu
13. Cili Hidup Hijau - satu tangkai , dipotong 2
14. Tomato - sebiji di belah 4
15. Serai (optional) - satu tangkai dititik
16. Halia - 1 inci diketuk
17. Bawang merah dihiris



Cara-cara:

💕 Masukkan minyak sapi
💕 Masukkan cili hijau sehingga hampir garing
💕 Masukkan halba campur, serai, halia, daun pandan dan 4 sekawan
💕 Masukkan tomato, bawang merah dan stok ayam
💕 Masukkan gula merah dan garam ,  kacau sehingga cair.
💕 Tumis bahan-bahan sehingga 3/4 garing
💕 Sambil menumis, basuhlah beras dan toskan
💕 Campurkan bahan tumis & beras dalam periuk nasi
💕 Masukkan air rebusan ayam, serbuk kunyit ke dalam periuk nasi gaulkan sehingga rata
💕 Bila nasi minyak sudah 3/4 masak, dimana airnya sudah hampir kering, masukkan susu cair dan yogurt plain, gaulkan sehingga sebati
💕 Tunggu nasi minyak masak dan kering sepenuhnya dan siap!



nasi minyak , kari ikan, ayam perap




Kari Ikan 


Bahan-Bahan:

1. Ikan
2. Kentang - dipotong wedges 
3. Serbuk kari ikan Adabi 
4. Gula merah - secubit
5. Garam
6. Air asam jawa
7. Gula pasir
8. Minyak
9. Cili Hidup Merah - 1 btg , dipotong 3
10. Halba campur
11. Halia - di tumbuk kasar
12. Bawang merah - dihiris
13. Bawang putih - dihiris
14. Santan



Cara-cara :

💕 Panaskan bahan 8
💕 Goreng bahan 10
💕 Masukkan bahan 9, 11 , 13 dan 12 sehingga garing
💕 Masukkan bahan 3 dicampur air sedikit
💕 Masukkan bahan 2 , 4 dan 7
💕 Tunggu sehingga pecah minyak
💕 Masuk bahan 6 dan sehingga mendidih
💕 Masukkan bahan 14 dan tunggu sehingga mendidih sekali lagi
💕 Masukkan bahan 1 dan masukkan bahan 5
💕 Siap!



nasi minyak , kari ikan, ayam perap

       

       
       

No comments:

Post a Comment