Assalamualaikum,
Warga pembaca Warong CikBollat!
Pulut Kuning Serunding Kelapa Ayam/Daging
Kali ni post CikBollat tentang 'Pulut Kuning' . SEDAP bukan Pulut Kuning? Kecur air liur tatkala membayangkan pulut kuning panas-panas yang diletakkan ditengah-tengah pinggan dan di letakkan pula rendang ayam yang lemak baunya... Oh tidak! CikBollat pun terliur ni..
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Seperti ramai pernah makan, pulut kuning selalunya orang akan makan dengan rendang, rendang ayam/rendang daging kan? peh! dia punya kesedapan makan panas-panas dengan rasa kelemakkan pulut dan rendang MEMANG tak ada tandingan. 👍
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Seperti ramai pernah makan, pulut kuning selalunya orang akan makan dengan rendang, rendang ayam/rendang daging kan? peh! dia punya kesedapan makan panas-panas dengan rasa kelemakkan pulut dan rendang MEMANG tak ada tandingan. 👍
Rasa sekali, bertambah-tambah lagi !
Tapi selain makan dengan rendang, CikBollat juga suka makan dengan Serunding Kelapa .
Serunding Kelapa Ayam / Serunding Kelapa Daging. Juga menjilat jari .. Marbeles uolls!!
Pun sejenis yang akan membuatkan CikBollat makan bertambah-tambah.. Mak CikBollat kata 'Mana kakak tak bulat macam ni' .. ahahah.. tapi yang paling kurang asam keping bila adik CikBollat cakap ayat dia ni memang mengundang gusti di perut dia 'Akak ni mana tak bulat.. ikut suka dia je nak bulat kat mana-mana pun' .. kahkahkah 😂😂😂 .. Well you know me! kata nak diet, diet satu hari, cheat day berhari-hari... wakakaka....
Serunding Kelapa Ayam / Serunding Kelapa Daging. Juga menjilat jari .. Marbeles uolls!!
Pun sejenis yang akan membuatkan CikBollat makan bertambah-tambah.. Mak CikBollat kata 'Mana kakak tak bulat macam ni' .. ahahah.. tapi yang paling kurang asam keping bila adik CikBollat cakap ayat dia ni memang mengundang gusti di perut dia 'Akak ni mana tak bulat.. ikut suka dia je nak bulat kat mana-mana pun' .. kahkahkah 😂😂😂 .. Well you know me! kata nak diet, diet satu hari, cheat day berhari-hari... wakakaka....
Pulut Kuning Serunding Kelapa CikBollat |
Serunding Kelapa |
CikBollat tak delah claim yang masakan cikbollat ni tersedap in the world.. 😂.. No.. no.. bukan itu tujuan cikbollat buat posting ni.. Tapi tujuannya nak share resipi ni.. dan Sape Nak?? boleh ambil dibawah dan selamat mencuba!😋
💓Pulut Kuning Serunding Kelapa 💓
Bahan Pulut Kuning :
1. Pulut
2. Serbuk Kunyit .... 1/4 sudu teh / kesesuaian
3. Minyak Masak .... Satu sudu teh / kesesuaian
4. Garam .... Secubit / agak-agak
5. Daun Pandan ..... ikut la nak banyak mana pun , janji ada.. haha
6. Santan
Cara memasak Pulut Kuning :
1. Pulut direndam semalaman bersama bahan 2 , 3, 4
2. Keesokkanya, tos pulut tersebut.
3. Kemudian kukus pulut di atas daun pandan yang disusun di atas pengukus selama 30 - 40 minit.
4. Angkat pulut yang sudah 3/4 kembang ke dalam besen, gaulkan dengan bahan 6
secukupnya sehingga pulut kelihatan lembap dan shining-shining
5. Kukus semula kali ke 2 selama 10 - 15 minit . Siap pulut! 😘
Pulut akan jadi lembut dan moist sehingga kita tak sabar-sabar nak menerkamnye! hahaha.. tapii.. STOP! Serunding Kelapa tak masak lagi.. scroll bawah siket ye untuk bahan serunding pulak 😉
Bahan Serunding Kelapa :
1. Kelapa Parut
2. Bawang Merah .... kisar
3. Bawang Putih .... kisar
4. Cili Hidup .... kisar kasar
5. Lengkuas .... kisar
6. Halia .... kisar
7. Serai .... dititik
8. Kunyit Hidup .... kisar
9. Udang Kering .... tumbuk/kisar
10. Rempah Kari
11. Daun Limau Purut
12. Daun Kunyit .... dihiris
13. Garam & Gula
14. ayam / daging .... cincang
15. Asam limau
15. Asam limau
Cara memasak Serunding Kelapa :
1. Tumiskan serai yang dititik sehingga naik bau
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk & rempah kari sehingga pecah minyak
3. Masukkan ayam/daging cincang
4. Masukkan hirisan daun kunyit
5. Masukkan gula
6. Masukkan kelapa parut.. gaul sekata
7. Masukkan daun limau purut
8. Masukkan garam apabila gaulan serunding semakin kering supaya tidak terlalu
masin jika diletak awal pada masakan.
9. Perah asam limau
10. Tahap kekeringan / moist serunding kelapa bergantung pada tekak masing-masing.. 😂
9. Perah asam limau
10. Tahap kekeringan / moist serunding kelapa bergantung pada tekak masing-masing.. 😂
Bahan tumisan serunding kelapa |
First round kukus 30-40 minit |
Gaul dengan santan and ready for second round kukus 10-15 minit |
Then finally.. all done uolls! boleh ngap dah Pulut Kuning & Serunding Kelapa!
But wait, that day CikBollat ada buat rendang ayam jugak.. maklumlah nafsu serakah pada makanan tengah menggiler time tu kan..kahkahkah...
Rendang Ayam |
Okay.. disclaimer siket.. bahan-bahan and cara masak ni ala CikBollat la ye.. in case uolls ada sugestion cara lain or bahan lain yang digunakan , all you can do are drop in the comment section below.. CikBollat ni suka kalau dapat test cara masakan yang berbeza.. maklumlah dari mana datangnya makanan kalau tak dari masakan.. CikBollat kan suka makan.. .hahaha 🙆
No comments:
Post a Comment