SELAMAT DATANG KE WARONG CIKBOLLAT ... SELAMAT MEMBACA

Friday, 23 November 2018

Resepi Ringkas Dan Mudah - Mee Hun Sup Sambal Kicap

Assalamualaikum,

Warga Pembaca Warong CikBollat!


Last recipe of the day, I promise 😂😂😂 ... Mee Hun Sup & Sambal Kicap!


Selalunya, CikBollat masak sup guna sup bunjut yang biasa + sup bunjut sup tulang. Tapi, masa nak masak semalam, CikBollat guna pes sup tulang Adabi disebabkan ketiadaan sup bunjut. So, terjadilah experiment sup guna sup pes Adabi. Hasilnya tidak mengecewakan.. Bertambah makan, sampai tertido dibuatnya.. slurppp! hhahaha.. tak baik betulkan lepas makan tertido.. haishhhh..


Bahan - Bahan :

1. Mee hun - dicelur



2. Sup Ayam

    1. Pes Sup Tulang Adabi
    2. Ayam
    3. Daun Sup & Daun Bawang (Optional)
    4. Bawang Merah & Bawang putih & Halia - Dikisar halus
    5. Garam
    6. Gula
    7. Gula merah - secubit
    8. Kentang - dipotong wedges
    9. Air
   10. Rempah 4 sekawan

Cara- Cara :


💕 Panaskan minyak
💕 Masukkan bahan 10, 4 dan 1 sehingga naik minyal
💕 Masukkan bahan 8 dan 2. Gaul sehingga sebati
💕 Masukkan bahan 7 dan 6
💕 Masukkan bahan 9. Tunggu sehingga mendidih
💕 Masukkan bahan 3 dan 5 .. Siap!


3. Sambal Kicap

    1. Bawang Merah
    2. Cili Hidup - ikut selera masing-masing
    3. Tomato
    4. Cili Padi (optional)
    5. Minyak
    6. Garam & Gula
    7. Kicap manis
    8. Asam limau


💕 Kisar kasar bahan 1,2,3,4
💕 Panaskan bahan 5
💕 Tumis bahan kisar sehingga naik minyak
💕 Masukkan bahan 7
💕 Masukkan bahan 6
💕 Tunggu sehingga sebati dan kering sedikit
💕 Masukkan kedalam mangkuk dan perah bahan 8. Siap


Makanlah semasa panas-panas pasti sehingga licin mangkuk. Selamat mencuba!


mee hun sup, sedap, perencah pes adabi sup tulang


Lihat menu lain disini  👉Resepi CikBollat

No comments:

Post a Comment